Første test av Naishs nyeste vinge, ADX 4.5 (2025). Gusty vindforhold med lett til frisk bris. Vingen ble testet med et Naish Ascend Carbon Ultra 62 og Sabfoil Balz pro 909.
Det første man ser når man pakker ut denne vingen er at vingen er endret betydelig fra forrige sesong. Konstruksjonen er lett og stiv, og vingen har en flatere profil enn tidligere. En annen stor endring er at det fremre håndtaket er vesentlig lengre enn tidligere. Vingen kan pumpes til 9 psi (leading edge) og 10 (strut). Materialvalg, tilbehør (leash og sekk) gir et veldig solid inntrykk. Dette er en vinge i premium-segmentet.
På vannet merker man raskt at dette er en veldig god vinge. Jeg hadde fylt vingen til maksimalt anbefalt trykk, og dette sammen med nye materialer, gjorde at dette er en stiv og stabil vinge. Det er en fordel i alle sammenhenger. Vingen er rask, den går høyt mot vinden, det er enklere å generere kraft gjennom pumping (ved takeoff og i vindhull), og den tåler mye vind uten at profilen endres. Det gjør at vingen er lett å nøytralisere i jibber, tacks og andre manøvre selv om det blåser mye, og den flyr utrolig høyt og stabilt i hopp. Stivheten de har oppnådd med denne vingen er noe man tidligere bare fant i de aller dyreste vingene i bl.a. aluula. Nå får man samme egenskaper i en langt rimeligere vinge. Vindrangen til vingen er også bredere enn tidligere, og man kan dermed klare seg med færre vinger i en serie.
De nye håndtakene er en kraftig forbedring. Det lange håndtaket foran har mange av de samme egenskapene og fordelene til en bom, men uten at det går på bekostning av muligheten til kompakt pakking og transport. Vingen kan flys med en hånd, og man kan ha trapesliner i det forreste håndtaket. Det beste er likevel at denne løsningen øker kontrollen over vingen og muligheten til å flytte hendene raskt for å generere kraft eller nøytralisere vingen.
Endelig har de også løst vinduene på en måte som fungerer så godt som det er mulig. Tidligere var de plassert langs leading-edge, mens de nå er lagt langs strut`en. Det gjør at man kan følge med på andre på vannet uten å løfte vingen hele tiden. Det eneste underlige er at de ikke har funnet ut av dette tidligere.
Konklusjonen er at dette er en veldig god vinge, og en vesentlig forbedring fra tidligere. Her opplever jeg at man har løftet nivået, og at vingen gjør at man blir bedre på vannet. Vingen er spesielt anbefalt for freeride og freestyle. Foreløpig har jeg ikke fått testet den i bølger, men jeg er sikker på at den vil fungere svært godt til det også ettersom vingen er lett å fly, lett å nøytralisere og lett å «flagge».
Ole Kristian