For å hjelpe til med å velge rett SUP-utstyr, har vi i Surf1 laget denne guiden. Dette er bare en generell guide, og vi anbefaler at du tar kontakt for personlig veiledning på tlf. 989 93 646 eller på epost info@surf1.no

De ulike brett-typene

Oppblåsbar SUPSUP er en forkortelse for Stand Up Paddleboarding, og er en av de raskest voksende vannsportene i dag. SUP går ut på å padle stående i bølger eller på flattvann, på et stort brett og med én åre. Brettene som brukes for SUP ligner på store bølgesurfbrett, men med betydelig mer volum, bredde og lengde. Det fungerer derfor ikke særlig godt å bruke et bølgesurfbrett som SUP-brett, eller vice versa. Det finnes dessuten ulike varianter av SUP-brett, der noen er tilpasset bruk i bølger, andre til langdistanse eller allround-bruk. De siste årene har kvaliteten på oppblåsbare SUP-brett blitt stadig bedre, og disse har etterhvert blitt meget populære.

Allround SUP-brett

Allround SUP-brett er normalt mellom 10 og 12 fot lange (mellom ca. 3,3 m og 4 m). De er forholdsvis brede og har stort volum for at det skal være lett å komme i gang med padlingen. Disse brettene egner seg godt for deg som vil komme i gang raskt, og derfor ønsker et nybegynnervennlig brett. Disse brettene fungerer også godt for å surfe dine første bølger med. Er du litt større eller ønsker å ha med deg en liten venn på brettet, kan det gjerne være fornuftig å velge en variant på f.eks. 11,2 fot (det skrives gjerne som: 11'2").

Se våre myke  Allround SUP-brett eller våre harde Allround SUP-brett

Touring/race SUP-brett

Disse brettene er med sine 12-14 fot litt lengre enn allround SUP-brettene. Touring/race-brett brukes av de som ønsker et ordentlig raskt brett for konkurranser, for lange turer eller for såkalt "downwinding". Downwinding er rett og slett padling i medvind over lengre distanser, og gjerne ri på dønningene. Disse brettene er spissere i fronten, som nærmest kløyver vannet foran seg, og derfor også gir en bedre retningsstabilitet. Utover å ri på dønningene, er disse brettene ikke egnet for bølger.

Se våre Touring/race SUP-brett

Bølge SUP-brett

Bølge SUP-brett er forholdsvis korte brett med mindre volum, og som spesiallaget for bruk i bølger. Brettene har flere finnebokser, for å kunne brukes med tre eller fire finner. Flere små finner gjør brettet lettere å kontrollere når det brukes i større bølger. Slike brett krever gjerne at du har en del erfaring med SUP eller andre surfsporter fra før.

Se våre Bølge SUP-brett

Oppblåsbare SUP-brett

Oppblåsbare SUP-brett, også kalt Air SUP, I SUP (for Inflatable SUP), er som navnet sier: oppblåsbare brett. Brettene har mye volum, en lengde mellom 10 og 12 fot og er forholdsvis brede. Det gjør brettene til et ordentlig godt alternativ for nybegynneren som først og fremst er ute etter et stabilt brett å cruise med, og som tar liten plass. Opprullet tar brettet svært liten plass, og lar seg lett oppbevare i boden eller kjelleren - der vanlige SUP-brett gjerne krever litt mer tilrettelegging for oppbevaring og transport til og fra vannet. Oppblåsbare brett kommer i alle kvaliteter. Vi i Surf1 selger utelukkende brett av god kvalitet, som blir stive nok til å gli godt gjennom vannet når de pumpes opp til rett trykk. De senere årene har disse kvalitetsbrettene hatt en enorm utvikling, og de kan nå pumpes harde og med glide-egenskaper som ikke står mye tilbake for de tradisjonelle harde brettene.

Se våre Oppblåsbare SUP-brett

Forskjellene mellom harde og oppblåsbare SUP-brett

Dagens SUP-brett kan deles inn i to kategorier:

  1. Harde SUP-brett, laget i glassfiber og epoxy. Brettene er svært stive og har veldig gode glide-egenskaper og responderer godt i vannet. Harde SUP-brett er langt mer sårbare ved støt og slag enn oppblåsbare brett.
  2. Oppblåsbare SUP-brett er lette å transportere, da de enkelt lar seg rulle sammen. De passer i en bag, og ofte får både pumpe, brett og padleåre plass i baggen sammen. Oppblåsbare brett av god kvalitet blir stive og stabile når de pumpes opp til rett lufttrykk.
Fordeler med harde SUP-brett

Harde SUP-brett har generelt bedre gli i vannet enn oppblåsbare brett. Den stive konstruksjonen og skarpe kanter gjør brettene også langt bedre egnet i bølger og rotete sjø. Finnene gir også bedre støtte og retningsstabilitet, da finneboksene sitter stivere i brettet enn tilfellet er ved oppblåsbare brett.

Fordeler oppblåsbare SUP-brett

De tåler slag, støt og hardhendt håndtering langt bedre enn harde SUP-brett. De tar i tillegg liten plass når de er rullet sammen, og er brukervennlige og stabile. De er også langt lettere å transportere. Oppblåsbare brett er generelt  enklere i utforming og kvalitet, og derfor også generelt langt billigere enn harde SUP-brett.

Hvilket brett bør jeg velge?

Det finnes et uendelig utvalg av varianter, lengder og volum på SUP-brett. For å velge det brettet som passer deg best, slik at du raskt kommer i gang, bør du først stille deg spørsmålet hvilket nivå du er på?

Nybegynneren

Nybegynneren er deg som aldri har stått på et SUP-brett før, eller som har testet det noen få ganger.

Som nybegynner har du i utgangspunktet to valg:

  1. Hardt, allround SUP-brett
  2. Oppblåsbart SUP-brett

Fordelene ved hver av kategoriene, kan du lese om lenger opp i artikkelen. Fordelen med oppblåsbare brett, er da også ulempene for de harde brettene, og vice versa. Om du ønsker å velge det brettet som gir best opplevelse på vannet, bør du velge et hardt, allround SUP-brett. Ønsker du et brett som er lett å lagre og transportere, og som skal tåle røft bruk, da bør du velge et oppblåsbart SUP-brett.

Allround-brettene er litt lengre, bredere og med mer volum enn andre harde SUP-brett, og er derfor lette å komme i gang med. Med et allround brett vil du være i stand til å fokusere mer på padleteknikken fremfor å måtte være opptatt av å holde balansen. Jo mer volum brettet har, desto mer stabilt vil det være.

Anbefalte størrelser basert på vekt.

30-60 kg:
Brettlengde: 9-10 fot, Volum: 150-170 liter

50-80 kg:
Brettlengde: 10-11 fot, Volum: 170-190 liter

70-90 kg:
Brettlengde: 10.5-11.5 fot, Volum: 180-200 liter

90 kg+
Brettlengde: 11+ fot, Volum: 190+ liter 

Ganske god

Vi anser deg å være ganske god når du har padlet en god del SUP, og håndterer et brett mellom 10 og 12 fot uten problem, både i flattvann og i småbølger.

Når du har fått litt mer erfaring, og har god kontroll på et større allroundbrett både i flattvann og i småbølger, kan du velge et mindre brett. Om du ønsker å begynne å teste et SUP-brett i bølgene, bør du velge et brett med volum rundt 150 liter og en lengde rundt 9,5 fot.

Avansert

Du er utvilsomt en avansert SUP-padler når du uten problem SUP-surfer i bølger på brett under 9 fot, eller når du føler deg trygg på smalere Race SUP-brett

Når du har SUP-surfet mye i bølgene, og opplever at brettet rundt 150 liter begynner å bli for stort og klumpete for manøvrene du gjør, og svingene på bølgene - da finnes det mange spesial-lagde bølge SUP-brett. Disse brettene er kun beregnet på bølge-SUP, og vil oppleves som svært vanskelige å padle med for de som ikke har tilstrekkelig erfaring.

Hvordan velge padleåre?

Padleåren er ditt viktigste hjelpemiddel for å få fremdrift på brettet, ved siden av naturkreftene i bølger, vind og strøm. Den beste padleåren, er den som gjør deg i stand til å få mest effekt - enten i form av få, reale tak i bølger for å få fart nok til å ri på bølgen, eller i form av korte, tak med høy frekvens for å padle lange distanser så raskt som mulig.

For padling i bølger, bør du derfor benytte årer med stort blad, som tar mye "tak" i vannet når du hiver deg på åren og padler for full kraft. For langdistansepadling, bør du derimot gå for mindre blader, for å være i stand til å holde korte tak og en høy frekvens.

Enkelt sagt, kan man si at en padleåre for allroundpadling skal være ca 10-20 cm lengre enn din egen høyde. Når du padler i bølger bruker de fleste en mye kortere åre, og dyktige langdistansepadlere bruker ofte en noe lengre åre. Men alt er smak og behag, og ikke minst avhengig av din padleteknikk, bladets form, materialer og størrelse.

Når du velger åre, bør du derfor gjøre deg opp en mening om bruksområde, din egen padleteknikk i tillegg til vekt og fysikk.

I tillegg til ulike bladstørrelser og lengder, kommer padleårene i forskjellige varianter. Noen har fast lengde, andre er justerbare. I tillegg produseres de i ulike materialer, med ulike fordeler og ulemper.

Justerbare padleårer

De justerbare padleårene kan du justere i ulike lengder. De passer bra for deg, dersom dere er flere med ulik høyde som deler på samme padleåre. De passer også godt for deg, som ønsker å bruke åren både i bølger og på flattvann, og som ønsker å justere lengden på åra etter behov. Det finnes i tilleg egne junior-padleårer spesiallaget for barn.

Tredelte padleårer

Tredelte padleårer, er årer som er justerbare i tillegg til at de kan deles på midten. Denne type padleårer passer perfekt for deg, dersom du har et oppblåsbart SUP-brett, og ønsker å få plass til åra i baggen sammen med brettet. De finnes i aluminium, glassfiber og karbonfiber (se egenskapene til de ulike materialene lenger ned).

Faste padleårer

Om du har fokus på detaljer og ønsker en åre spesialtilpasset deg, så velger du en fast padleåre. Disse kappes i ønsket lengde og finnes kun i karbonfiber. Her får du det letteste og stiveste alternativet.

Hvilket materiale bør padleåra være laget av?

Aluminium:

Med en padleåre laget av aluminium, får du den mest holdbare åra. Ulempene er at åra veier litt mer enn andre materialer, og du vil få kalde hender dersom lufta eller vannet er kaldt. Dette fordi aluminium leder temperatur forholdsvis godt. Aluminiumsårer passer godt dersom du er nybegynner og ønsker en slitesterk og solid padleåre, og som i tillegg er rimelig, da aluminiumsårer er det billigste alternativet.

Glassfiber:

Med en glassfiberåre får du en lettere padleåre, som også gir mer respons. Du får også mindre kalde hender på kalde dager enn med en aluminiumsåre. Du bør imidlertid være noe mer forsiktig med hvordan du behandler åra, da glassfiberårer er noe mer sårbare mot støt og slag. 

Kompositt

Med en komposittåre får du en åre med alle de gode egenskapene til glassfiberåra, bare enda bedre. Komposittåra tåler mer enn glassfiberåra, har bedre respons og er gjerne enda lettere. 

Karbonfiber

Med en padleåre av karbonfiber, får du den letteste åra, og den som gir deg best respons. I tillegg slipper du å bli kald på hendene av åra, da den ikke leder varme i det hele tatt. Du må imidlertid være mer forsiktig med behandlingen av åra, da den er mer sårbar mot støt og slag enn de andre materialene. Karbonfiberåra velger du om du ønsker det ypperste av det ypperste!

Se våre padleårer her

Bruk leash (brett-stropp)

Når du er ute og SUPer, sørg alltid for å bruke en leash. Leashen er en stropp, som festes mellom deg og brettet. Den ene enden festes rundt ankelen din eller rett under kneet, mens den andre enden festes i brettets bakkant. Om du ikke bruker leash, risikerer du at brettet flyter av gårde uten deg om du faller av brettet. Selv på flattvann, vil strøm og vind raskt kunne føre til at brettet driver unna i større fart enn du klarer å svømme. Spesielt gjelder dette oppblåsbare SUP-brett i sterk vind.

Se våre leash her

Padleteknikk

Før du begynner å padle, bør du sørge for at padleåra har rett lengde. Dette er individuelt, men en tommelfingerregel er at for allround-bruk, skal åra være ca 10-20 cm lengre enn din egen høyde. Padler du i bølger, liker de fleste en langt kortere åre, mens om du skal padle langt og er trygg på egen teknikk og fysikk, så vil du ofte velge en noe lengre åre.

Når du padler, skal padleåras blad være vinklet framover. Dette fordi vinkelen gjør at bladet får best "tak" i vannet, og du kommer mye raskere opp i fart.

3 kjappe teknikktips

Forsøk å sette åra så langt frem som mulig, og dra den bakover inntil den underste hånda er på høyde med hofta di. Drar du den forbi hofta, vil du miste effekt fra åra og dermed også fart og balanse.

Forsøk å sett blikket langt foran deg. Får du opp blikket blir balansen også bedre, og det blir lettere å holde stø kurs.

I rotete sjø eller småbølger, er det viktig at du senker tyngdepunktet for å oppnå best mulig balanse. Bøy knærne samtidig som du holder blikket oppe!

Behandling og oppbevaring av oppblåsbare SUP-brett

Når du slipper ut luften, er det viktig at du i begynnelsen slipper ut luften forsiktig ved kun å åpne ventilen delvis. Hold pluggen halvveis inne frem til trykket er redusert så mye at brettet begynner å føles mykt. Da er det på tide å åpne ventilen helt slik at den resterende luften slippes ut. Ved å slippe ut luften på denne måten, vil du redusere slitasjen på ventilen, og du vil kunne ha glede av SUPen mye lengre!

Om du har SUPen oppumpet uten at du padler på den, bør du passe på at den ikke får direkte sollys på seg. Legg brettet i skyggen slik at det unngår å bli utsatt for mye UV-stråling. Mye UV-stråling over tid vil føre til at materialet svekkes og til slutt sprekker .

Når du skal transportere brettet, bør du alltid fjerne den avtakbare finnen fra brettet for ikke å risikere å knekke den eller finneboksen.

Når du skal lagre brettet over lengre tid, som f.eks. etter avsluttet sommersesong, så er det svært viktig at brettet er helt tørt før du ruller den sammen. Du gjør også lurt i å holde baggen litt åpen for å bedre ventilasjonen, slik at du unngår eventuell mugg og dårlig lukt

Behandling og oppbevaring av harde SUP-brett

Før bruk, bør du alltid kontrollere at brettet er helt og at lufteskruen (hvis brettet har lufteskrue) er skrudd igjen.

Om du er på stranda, så unngå å legge brettet i direkte sollys.  Legg brettet i skyggen slik at det unngår å bli utsatt for mye UV-stråling. Sterkt sollys kan føre til at brettet delamineres.

Når du skal transportere brettet, bør du alltid fjerne finnen(e) fra brettet for ikke å risikere å knekke den eller finneboksen.

Når du skal lagre brettet over lengre tid, som f.eks. etter avsluttet sommersesong, så er det svært viktig at du plasserer brettet et sted med små temperaturforskjeller. Store temperaturforskjeller kan føre til at brettet delamineres.

Oppbevarer du brettet i en boardbag over lengre tid, så pass på at du åpner opp glidelåsen noe. Du sørger da for at fukt fra brettet kan komme ut. Om du ikke gjør dette, vil du kunne oppleve at fargen på brettet kan ta skade, og at brettet begynner å lukte dårlig.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev, og motta eksklusive tilbud og nyheter før alle andre!