Goya One 3 Pro Freestyle / Wave

Alle brettprodusentene har minst ett brett som passer inn i kategorien freestyle/wave. Samtidig er nok betegnelsen på disse brettene mer et resultat av at den har etablert seg enn at det handler om brett som er spesielt bra på freestyle og wave. Freestyle/wave-brett kunne like godt kalles "allround freeride bump and jump, bra basicbrett for moro godvindseiling".

Shapen på disse brettene gjør at de generelt fungerer best fra sånn rundt frisk bris til liten kuling pluss på flattvann, i chop og ute på havet. De er et kompromiss mellom tidlig planing og kontroll i forhold der egentlig ingen av disse tingene er spesielt krevende å få til når man er kommet seg forbi nybegynnerstadiet, kan vannstarte, seile med trapes og i stroppene, og kommer seg greit rundt i jibbene.

De har en herlig blanding av fartspotensiale og svinge-egenskaper og de er ofte det vi kalle plug and play, det vil si de er vanskelige ikke å få til å fungere. Man kan lett si at de er best på det viktigste, å ha det moro og seile bra i gode forhold, samtidig som de på spesifikke egenskaper ikke er best på noe, men samtidig ikke spesielt dårlig på noe.

I samme vind går slalombrett fortere og er råere å jibbe, freestylebrett er bedre til freestyle og planer tidligere med et lite seil og wavebrett svinger bedre på en brytende bølge. Samtidig kan vi snu på det og si at freestyle/wave-brettet går fortere enn freestyle og wavebrett, og er bedre enn slalombrett på alle manøvrer enn råe slalomjibber. Også kan man argumentere for at de ikke er dårligere å hoppe med enn de andre typer brett. Mange vil mene at de er de beste brettene å hoppe med. Freestyle/wavebrettet er gjerne brettet du bør velge om du ikke vet hva du skal velge, og ikke har som mål å bli veldig god i slalom, freestyle eller wave. Skal du pushe slalom, freestyle eller wave, vet du sannsynligvis hva du trenger.

Freestyle/wave-brettet er et veldig bra valg for veldig mange seilere for god planevind, og opp i ganske så mye vind. Når du skal kjøpe et freestyle/wave-brett er det riktig å treffe på størrelsen. Ikke kjøp et stort freestyle/wave-brett for å plane tidlig. For lettere planevind med store seil er freeride- og freeracebrett en perfekt partner.

Kjøper du freestyle/wavebrettet for stort, oppnår du ingenting utover en følelse av at brettet føles tyngre og mer klumpete enn den riktige mindre størrelsen. Du planer ikke tidligere engang, og med en gang du er i plan går det riktige freestyle/wave-brettet mye fortere, mens det for store bare henger igjen og mangler sprut. En god tommelfingerregel er å velge freestyle/wavebrett med maks 10-20 liter mer volum enn vekten din i kilo. Veier du 75 kilo betyr det et brett på cirka mellom 85 og 95 liter som fungerer bra med seil fra 4.2 til 6.0 og perfekt med 4.7 og 5.3. Jo mer vind du skal seile brettet i, jo mindre brett kan du velge. Skal du ha brettet til hard vind i chop og på åpent hav, kan du fint velge et som er like stort i liter som du veier i kilo. Velger du et så lite brett, vil du selvfølgelig miste egenskaper når det ikke blåser hardt.

Se våre brett i kategorien Freestyle / Wave

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev, og motta eksklusive tilbud og nyheter før alle andre!