Besøk også butikken i Drøbak!

.

Velkommen til vår nye butikk på 220 kvm i Dyrløkkeveien 15, 1448 Drøbak. Åpningstider (vintertid) mandag 14.00-18.00,torsdag 14.00 -18.00 og lørdager 10.00-13.00. Telefon support: 98993646 mandag til fredag 10.00 -18.00. Pakker og sender hver dag! Fri frakt v. kjøp over 1 200 (Norgespakke).

Windsurf-guide

For å hjelpe til med å velge rett utstyr har vi laget en liten guide. Dette er bare en generell guide, og vi anbefaler at du / dere tar kontakt for personlig veiledning på tlf. 989 93 646 eller besøk vår butikk i Vestby Storsenter.

Som ny i sporten er det enkelt å velge feil utstyr, slik at man gjør windsurfing unødvendig vanskelig eller nesten umulig å starte med.
Det er like mange ulike behov og bruksområder som det er brett på markedet. Første forutsetning for å velge riktig utstyr, er å kartlegge ditt nivå og ambisjonsnivå.

 • Har jeg aldri prøvd windsurfing før?
 • Kan jeg noe, er jeg villig til å bruke noen timer ekstra slik jeg kan kjøpe litt mer avansert utstyr?
 • Eller skal jeg ha et "hytte" brett som alle i familien kan bruke ?

Det viktigste er å være ærlig mot seg selv og spørre seg selv om sine egne forutsetninger:

 1. Mine fysiske forutsetninger.
 2. Hvor mye kommer jeg til å surfe?
 3. Er jeg tålmodig eller må jeg ha rask progresjon for å starte opp med brettseiling?
 4. Er det flere enn meg som kommer til å bruke utstyret jeg har tenkt å kjøpe?
 5. Tar jeg vare på utstyret eller er det mange som bruker det ?
 6. Er det viktig at utstyret er solid mot slag og smårøff behandling?
Barn som windsurferDame på seilbrett


Windsurfpakken

En windsurfpakke skal inneholde 7 komponenter, som deles inn i to hoved-deler:

 1. Windsurfbrett, eller seilbrett
 2. Rigg, som består av:
  1. Seil
  2. Mast
  3. Bom
  4. Masteforlenger
  5. Mastefot
  6. Opphalerline

1. Seilbrettet

Når du kjøper seilbrett i nybegynner/freeride-segmentet bør det alltid følge med 1 finne og 4 fotstropper. For brett som er laget med kjøl eller senterfinne, skal dette medfølges.

Form og volum har en stor betydning for hvordan brettet oppleves på vannet. Når vi snakker om volum i seilbrett, så beskriver dette hvor mye den flyter når du står oppå den. Til å starte med, og i mindre vind, er det viktig å ha tilstrekkelig med volum. Like viktig er hvordan fordelingen av volumet i brettet er, da dette gir ulike egenskaper til seilbrettet. Vi snakker hovedsakelig om 4 design-parametre som påvirker egenskapene:

 1. Outline
 2. Rockerlinje
 3. Bunnform
 4. Kantene
Windsurfbrett outline

Outline: - Brettets form sett fra oversiden. Formen og bredden på brettet påvirker stabiliteten og egenskapene. Bredere brett gir mer stabilitet og er enklere å surfe på enn smalere brett. Rundere outline vil gi bedre manøveregenskaper både i plan og ikke-plan. En rettere outline med parallelle kanter har bedre fartsegenskaper.

Et kort brett gjør som regel brettet mer lekent, eller «snappy» egenskaper som gjør triks enklere og man kan ha raskere rotasjoner enn lengre brett. Lengre brett på sin side, vil plane tidligere og ha bedre kontroll over chop (små bølger) og enklere å seile fort over lengre strekninger enn korte brett som ofte er mer teknisk å seile på.

Windsurfbrett rockerlinje

Rockerlinje: Handler om hvor mye Scoop eller «bananform» brettet har sett fra siden. En flat rockerlinje har man for å lage raske brett, og jo mer rocker brettet har, desto mer svinger brettet. Brett som man seiler i bølger, har vesentlig mer rocker enn brett for racing. Freeridebrett har en relativt flat rockerlinje, et sted mellom bølgebrett og racingbrett.

Windsurfbrett-bunnform

Bunnform: er med på å gi brettet forskjellige egenskaper. Ofte har et brett flere parametre, der man foran i brettet har en dobbelkonkav som går over i en helt flat seksjon, enkel V eller dobbelkonkav.

Kantene: den fjerde og siste parameteren som spiller en stor rolle på brettet. Hvor tykk den er, og hvilken form den har, påvirker både stabiliteten og manøveregenskapene samt hvor fort brettet kommer opp i plan.

Alle seilbrett-produsenter prøver å optimalisere alle parameterne sammen for å lage det beste brettet innenfor hver kategori. Med så mange parametere, er det derfor svært store forskjeller mellom ulike type brett, og mer avanserte windsurfere sverger da også til ulike typer brett for ulike forhold.


Riggen
1 Seilet

Seilet er en viktig del av riggen, det er seilet som fanger vinden og driver i gang hele pakken. Seil finnes i stor variasjon av både kategorier og modeller med forskjellige størrelser. Til å starte med anbefaler vi start, freeride eller bølgeseil. Disse seilene har et stort bruksområde og passer de fleste best.

Det er viktig å bemerke at et freeride seil finnes i en stor variasjon med ulike egenskaper for å tilfredsstille de ulike behovene hos kundene. Ved kjøp av ditt første freeride seil, så kan du bruke som tommelfinger-regel at seil opp til 5.0 kvm bør ha minst 4 spiler/ingen camber, mens seil fra 5.0 og opp bør ha 5 eller 6 spiler og ingen camber.

2 Masten

Dagens master er delbare og tilpasses i lengde og stivhet til seilets spesifikasjoner. Master er utviklet for å være så lett som mulig og ha en høy reflekshastighet. Enkelt fortalt: Jo mer karboninnhold det er i masten, desto lettere og raskere blir masten. En lett og rask mast gir et mer effektivt og letthåndterlig seil, der seilet holdes i rett form i større deler av tiden. På en måte, kan man si at masten er seilets motor.

Det finnes i dag to type master. RDM som står for Reduced Diameter Mast og har en åpning med radius på 32 mm i bunn, og SDM som står for Standard Diameter Mast med en åpning med en radius på 48.5 mm i bunn.

Begge mastene fungerer bra til nybegynner, freeride og bølgeseil.

3 Bommen

Alle bommer er i dag utrustet med et hurtigfestesystem mot masten for rask og sikker tilkobling. De fleste bommer har en vario-del slik at man kan justere bom-lengden for å tilpasse ulike seilstørrelser. Du kan også ta av denne delen for å feste trapestau til bommen. Bommene er utrustet med trinser og cleat for enkelt å dra uthal på seilet. De kortere bommene kommer som regel med RDM adapter slik at bommene kan brukes til både RDM- og SDM-master.

4 Opphalerline

Opphalerlinen er en tamp for å feste i bomfronten og rundt mastefoten, som brukes for å dra opp riggen.

5 Masteforlenger

Ofte kreves en masteforlenger for at masten skal bli lang nok til seilet. Seilet designes utfra en mast med en viss lengde og stivhet. For å rigge seilet rett så trenger man å forlenge masten til rett lengde. På seilet blir det omtalt som Luff som er masten og forlengerens sammenlagte lengde. En forlenger forandrer ikke på stivheten til masten, den kan bare gjøre den lenger.

6 Mastefot

Mastefoten er det som kobler brett og rigg sammen. Det er viktig at mastefot og masteforlenger er av samme system, slik de passer sammen. En bra mastefot skal gjøre det enkelt å sette sammen og være sikker, slik at dette ikke løsner under seilingen.

Det mest brukte systemet i dag er Europin.

Disse komponentene sammen, kalles riggen.

Dame på seilbrett

Hvilket brett skal jeg som nybegynner velge?

Som nevt helt i begynnelsen, så er det viktig å være ærlig mot seg selv om sitt ambisjonsnivå og hva du ønsker av brettpakka.

Ønsker du et brett som seiler bra i lite vind, så bør du ha et brett med litt mer lengde, ca. 280 cm og kjøl, da disse brettene glir bedre i vannet når man ikke er i plan. Disse brettene kan også brukes til SUP ved å fjerne kjølen.

Ønsker du et brett som er enklest å lære deg å plane med, og å lære deg gode jibber i plan (snu i fart) og alt hva FUN seiling inneholder, så bør du velge litt kortere brett som er ca. 245 – 260 cm lang, bredde 75-85 cm og volum 140-170 liter.

Et nybegynnerbrett skal ha rett lengde, bredde og volum. Det er bedre med for mye volum enn for lite. Startbrett skal også ha kjøl eller en senterfinne for å få mer stabilitet og ha bedre krysseegenskaper i lite vind. Fotstropper bør kunne plasseres på mange ulike posisjoner slik at du kan lære deg å bruke disse.

Er du litt CRAZY og velger den litt vanskeligere veien, men ønsker å kjøpe en pakke som du ikke vokser i fra, skal du velge et stort freeridebrett. Med dette valget vil du bruke noe lengre tid å lære deg det elementære, da det kreves mer av balanse. Men løpet av 15-25 timer får du lønn for strevet og har en pakke du ikke vokser i fra. Store freeridebrett er de mest effektive og morsomste brettene å seile på i lettere vind.

Vi har valgt å dele inn vår anbefaling i to grupper for nybegynnere:

Gruppe 1: For ukomplisert seiling
Den første gruppen er for de som ønsker å ha et brett som er 100% ukomplisert. Hvor du fra første stund finner balansen og kan konsentrere deg om seileteknikken. Dette brettet er ypperlig å lære seg jibb, slag, strandstart, vannstart, planning og bruke trapes. Disse brettene er også ypperlig familie/ hytte brett.

(Det kan også nevnes at disse brettene er relativt enkelt å selge på bruktmarkedet hvis man tenker at man vokser fra brettet.)

Anbefalt størrelse på brett og seil, gruppe 1:

Din vekt Volum Startseil Frerideseil
- 65 kg 140 - 160 liter 3,0 - 5,5 -5,3
55 - 90 kg 155 - 180 liter 4,0 - 6,6 5,5 - 6,5
80 + 170 - 200 liter 6,5 - 5,5 - 7,5

 

Gruppe to: For ambisiøs seiling
Den andre gruppen er for den mer ambisiøse brettseileren som kjøper brett til seg selv, og har bestemt seg for å bli en brettseiler anbefaler vi at man skal hoppe over nybegynner utstyret og hopper rett på et stort freeride brett som f.eks. JP Magic Ride. Dette utstyret koster mer i innkjøp og er vanskeligere å lære seg på slik at det tar noen flere timer på å finne god balanse. Det du får igjen er at du kjøper en pakke du ikke vokser i fra, som er vesentlig mer sportslig og morsommere å seile på.

Tenker du å kjøpe brett i denne kategorien anbefaler vi at du tar kontakt for veiledning om dette er riktig for deg!

Hvilken seilestørrelse skal jeg velge?

Seilstørrelsen har en stor betydning, og er viktig at det blir rett, samtidig at det er lurt ved innkjøp av sitt første seil, tenke på neste seil som gjør at man får større vind område. Kjøper man lurt trenger man ikke så mange seil lenger for å kunne plane fra 5 til 20 m/s. En hovedregel er at man kan ha lengre avstand mellom de store seilene en de mindre seilene da vindens kraft øker i kvadrat med hastighet.

Nybegynnerseil er laget slik at de fanger vinden mer enn freeride-seil, slik at en 5.5 m2 fort kan ha like mye kraft som et freeride-seil på 6.5, mens et bra freeride seil på 6.5 er mer stabilt i mer vind en et nybegynner seil på 5.5 m2. Grunnen til dette er at nybegynnerseil er designet for å fange vinden bra uten planing, mens et freeride-seil er designet for å plane med.

Skal du ha seil til barn/ungdom fra 4-12 år er det viktig å ha lite og lett nok utstyr, og anbefaler barnerigger slik de opplever mestring fra første stund. For stort seil kan drepe lysten fort.

I tabell under så er det en generell anbefaling på hvilken seilestørrelse man bør velge.

Din vekt Alder Barnerigg Nybegynnerrigg Freeriderigg
10 - 20 kg 3 - 6 år 1,0 - 2,5 m2
20 - 30 kg 5 - 9 år 2,0 - 3,5 m2
30 - 40 kg 7 - 11 år 3,0 - 4,5 m2 - 4,0 m2
40 - 55 kg 9+ år 3,5+ m2 3,0 - 4,5 m2 3,0 - 5,5 m2
50 - 65 kg 11+ år 4,0 - 5,0 m2 4,5 - 6,0 m2
60 - 80 kg 5,0 - 6,0 m2 5,5 - 6,5 m2
75+ kg 5,5 - 6,5 m2 6,0 - 7,5 m2

 

Våre anbefalinger på å kjøpe rigg har vi igjen delt inn i to grupper. Den første gruppen som ønsker et 100% ukomplisert rigg som passer perfekt for hele familien bør man velge et nybegynner seil /rigg da denne riggen fanger vinden bedre og har mer kraft i lite vind.

For de som ønsker en «high performance» rigg så anbefaler vi å legge mer penger i riggen, noe som gjør den lettere, mer stabil, raskere og morsommere å surfe med fra vinder man planer med.

Det går fint for en nybegynner å starte med seil fra kategoriene nybegynner, freeride, wave og freestyle. Alle seilene er lett å håndtere og lett å lære å surfe med.

Vil du lese mer om valg av seilstørrelser, les også Team Ezzy Norge sine anbefalinger til valg av seilstørrelser for Ezzy-seil. Selv om de er spesielt rettet mot Ezzy-seilene, inneholder teksten mye generelt nyttig informasjon om valg av seilstørrelser.

Windsurfbrett:

Det finnes en mengde ulike kategorier av windsurfing brett på markedet. De er laget for å fungere så bra som mulighet i gitte forhold. For deg som er ny i sporten er det først og fremst nybegynner eller freeride brett som er aktuelt for deg. Men som en ren orientering går vi gjennom de ulike kategoriene:

Start / nybegynner brett:

Et nybegynnerbrett er laget slik at du skal slippe å bruke mye tid på å få balanse, og slik at du fra første stund kan konsentrere deg om å lære deg å seile. Et moderne nybegynnerbrett er det sikreste valget om du vil lære deg brettseiling på en rask og effektiv måte.

Et kurs på et stort og moderne windsurfingbrett anbefales slik at du kan arbeide med riktig teknikk fra første stund.

Når man snakker om størrelser på brett i disse dager, snakker vi som regel om volum. Nybegynnerbrett har som regel volum mellom 145 og 200 liter. Lettere personer kan velge brett ned mot 145 liter, mens tyngre bør gå opp til 180 liter. Men det er også viktig å ta hensyn til bredden, og vi anbefaler ingen «voksne» å kjøpe smalere brett enn 75 cm. Bredde er med å gi stabilitet og tidlig planing.

Det er bedre å velge for stort brett enn for lite, da brett uten tilstrekkelig med volum blir vanskelig og frustrerende å seile på.

Start- og nybegynnerbrett skal ha enten en kjøl som man kan felles helt inn i brettet, eller en senterfinne. Kjøl og senterfinne gjør litt av den samme jobben med å gi stabilitet og gjør det enkelt å krysse mot vinden.

De fleste nybegynnerbrett er kledd i et EVA-dekk som ligner på et «ligge» underlag, og som gjør at brettet er behagelig å stå på og slik at man slipper å få skrubbsår, og det beskytter også våtdrakten.

Freeridebrett:

Freeridebrett er laget for et formål, å lage brett som passer flest mulig for et størst mulig bruksområde. En shaper eller de som lager/former brettene sier at freeride brett er de vanskeligste brettene å lage da disse brettene skal være bra på alt. ( gå fort, lett å kontrollere enkle å manøvre , gode kryss egenskaper de skal rett og slett gjøre alt på en utmerket måte! )

Trenden for freeride brett har vært å gjøre de bredere, kortere og tynnere. Dette gir dem bra stabilitet, gode plane egenskaper og en sportslig følelse.

Har du fått tak på brettseilingen vil et moderne freeride brett føles vesentlig mye sportsligere en nybegynner brett da de fleste er laget i lettere materialer som også er stivere som gir mer respons. De har som regel også rundere kanter som gjør at brettet svinger bedre en nybegynner brett.

Slalom og racing:
De er laget med et formål for øye og det er å gå fort enten i konkurranser eller om du jakter din nye personlig rekord på GPS. Kontra et Freeride brett går de litt mer på «skinner» og er mer teknisk å surfe på en freerid brett. Dette er ikke for deg som er ny i sporten.

Freestylebrett:

Freestylebrett kan enklest sammenligne med skateboard på vannet! Freestyle i dag handler bare om å gjøre triks, de er i dag shapet slik at de kan gjøre rotasjonstriks på flatvann og glide både framlengs og baklengs Brettenes form gjør at det i dag ser helt syke triks som vi bare for noen få år siden trodde var helt umulig.

Bølgebrett:
Brett som er designet for å seile i bølger. Disse brettene er formet slik at de skal kunne svinge så bra som mulig på bølgene med, samtidig som de er svært bra å hoppe med. Det finnes en stor variasjon med bølgebrett for de ulike forholdene, og kommer med både 1, 2,3 og 4 finner.

Bølgebrett brukes vanligvis når det blåser mye. Volum på bølgebrett liggerfor det meste mellom 70 og 110 liter. Størrelsen på brettet velges som regel utfra seilerens vekt, kunnskap og vindstyrke. Men det har vært stor utvikling den senere tid og man seiler i dag som regel med større brett en hva man gjorde tidligere.

Freestyle Wave / Cross / Freewave brett:
Denne typen brett har mange navn, men det som gjenspeiler denne kategorien, er at brettene er laget som freeride-brett bare for hardere vinder. På mange måter oppfører de seg som et bølgebrett, men da med mer «power» slik at de er raskere, planer tidligere og aksellererer fortere. Disse brettene anbefales på det sterkeste av oss i Surf1 for de som vil ha et brett for hardere vinder.

Foilbrett:
For tiden den største hiten i brettseilingen eller vannsport generelt. Den kanskje også det beste som har skjedd sporten på flere tiår da foil gir oss helt nye muligheter i lite vind og små bølgeforhold. Med foil har man mulighet til å plane helt ned i 5-6 knop - det vil med andre ord si at vi mer eller mindre alltid kan surfe. Løpet av kort tid har vi sett at mange som kun tidligere surfet i mer vind nå er ute i mindre vind, og vi ser mange komme til eller tilbake til sporten pga. av foil.

Det som kjennetegner foil brett er at de er vesentlig kortere og er brede helt bak i hekken for å kunne få bedre balanse mellom rigg –brett og foil. De fleste påkostet freeride brett kommer i dag med foil bok.

Denne guiden er ment som en generell veiledning. Vi anbefaler alltid for den som skal kjøpe brett for første gang å ta kontakt med oss i SURF1 for å få utstyr som passer best til dine behov.

Lukk

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Søk

Handlevogn

Handlevognen din er tom
Handle nå